Tuesday, January 20, 2015

Travel Guide for Students (Malaysia)

Assalamualaikum.
I did not post anything in 2014 and that is quite an achievement for a social media freak like me!(phew)
|tiup tiup habuk|

Jadi banyaklah benda yang dah jadi throughout 2014. Ada yang manis, ada yang tak berapa nak manis. So nak dijadikan cerita, kitorang baru je dapat results untuk our first professional exam. Alhamdulillah, we made it to our third year. Macam tak percaya. So we are planning to go on a holiday soon.

Bila nak holiday lagi-lagi as student yang tak berapa nak ada duit macam kita-kita ni, banyak checklist kena buat, banyak benda kena list and ambil kira. I'll share apa yang biasanya kita listkan for holiday macam nilah untuk kemudahan and guide semua. Everything is based on our vacation to Pulau Pangkor somewhere in April 2013 lepas sebab rasanya that is a succesful vacation (heheh?).



1. Decide geng cuti cuti anda
Ini memang crucial in the sense that korang nak tahu berapa ramai yang akan join so later kita tak ada masalah dengan transport and accommodation. So bila dah decide, siapa nak pergi and siapa nak tinggal. Jangan paksa kalau kawan tu taknak pergi sebab tak bestlah kalau paksa kawan tu spend duit, masa cuti dia dengan kita bila dia separuh hati je nak pergi.

2. Kenali geng cuti cuti anda
Ok, kebanyakan masa kita akan travel dengan kawan-kawan rapat kita. Memanglah kenal tapi kita akan kenal dengan kawan-kawan kita lebih dekat bila bermusafir. Jadi sebelum start tu, mesti ada idea apa kebiasaan and alahan travel mereka. Tak boleh naik bas ke, mabuk laut ke, tak boleh travel siang ke, tak boleh tidur atas lantai ke, tak boleh jalan jauh ke. Ini penting jugalah so that vacation korang nanti taklah ada geng yang bad mood sebab dia mabuk sepanjang jalan. Lepastu nanti bila kita dah dalam perjalanan, kawan tu buat gaya pelik ke, bersangka baiklah sebab kita ada idea. Taklah suka-suka kutuk ke apa. Hmm.

3. Tentukan destination
Part ni tricky sikit. Ada orang nak ke laut. Ada nak shopping. Ada nak buat activity. Ada nak bergambar je. So memang tricky lah. Kena give and take antara satu sama lain. Categorize tempat-tempat pilihan tu. eg: pulau (redang, perhentian) water sports (sunway lagoon, lost world of tambun) nature (taman negara, sekeping serendah retreat). Lepastu match dengan financial budget korang and accessibility korang to that destination. Kira sana kira sini gaduh sana gaduh sini, dapatlah decide mana nak pergi.

Ok, dah mengantuk In shaa Allah sambung lagi nanti. Belanja gambar lama dulu :)