Wednesday, May 30, 2012

Sudah lama terbelenggu kemalasan :)

Its been so long that I haven't update my blog..
Ceh macam lagu Akon, Right now Na Na Na la pula..
Hmm..
Actually there's so much stuff to share..
tapi kekangan masa la yang membuatkan site ini sepi..
Ceh, sedihla pula bunyinya~
So, sebab beberapa hari ni sibuk sikit, sempat singgah buat summary for the upcoming post and event jelah~
Esok, Chemistry test.. 10% coursework, I akan cakap good luck jelah to myself..
assigment semakin membesar..
Banyak sangat catalyst agaknya~
Hahah..
Ok, for the summary of my life for all this while, here is it:

  • Perpustakaan Negara Malaysia and the elevator~
  • Holiday and balik kampung
  • I got some new view
  • TY: missing in action but this miss don't feel like missing him
So, ini semua kita cover later..
That's all for today..

Salam sayang,
Nuramalina Mazeli


Monday, May 14, 2012

Kanan Atau Kiri??

Last night (early in the morning actually) something happened..
A father came to our house and gave his opinion about our result for the previous semester..
Thanks a lot for the concern..
However, what happened made me think twice, thrice (and repeatedly)..
Do we have to do it?
I really don't know..
I admit that what happened came from my own fault..
I really don't want to blame others..
It might be some problem in the administration but I am very optimist that we, Malaysian in this democracy country always being fair for each other..
I really appreciate the uncle's consideration but in the same time I don't want to make things complicated..
How erk?

If I accept the suggestion and ask my father to sent a letter to the college, what would be the response?
What is the impression of the college to me?
What is the impression of the administration to MARA scholars, (minority, Malay) here?
What will be the reaction?
Don't others will think that we can never accept our own mistakes?
Don't others will think that we always have doubt to an organization that is administrated by other races?
Don't others will think that we are weak and begging for sympathy?

If I refuse to give any response to it, what will happen?
Am I an idiot?
I may suffer in the future because of unfair system..
I will look so proud as I don't accept the suggestion to improve..
I may appear as a coward for remaining in silence while others are expressing their thoughts..

Ohoh,, life as an adult is really difficult..
Left or right?
Only because of a person that asks you to think, you think that you are done..
This post is an expression of how I think and how I feel..
The pros and cons of what's happening now..
This is my blog, and I have the right to write whatever I want..
No hard feelings lah if you tak setuju dengan apa yang I listed out..
Hidup memang macam ni..
Kalau rasa tak suka, diam..
Suka pun diam..
Ikut my petua, never express apa yang sebenarnya kita rasa pada orang..
Nanti kita senang nak dipijak dan digula-gulakan..

By the way, Mr Zack approved our outline today..
Alhamdulillah :-)


Sunday, May 13, 2012

Asal Boleh?

Hari ni sangat pendek pada paginya, tapi panjang sekali pada malamnya..
Subuh pagi tadi, tak berkesempatan nak berjemaah..
Mana taknya, buka je mata dah pukul 6.50 a.m.
Mujur ada lagi sikit waktu subuh.. Alhamdulillah..
Lepas tu sambung tidur (hari yang sungguh tak produktif)..
Sedar, malas, sedar, malas sampailah pukul 3 petang..
hua!!! anak dara malas :-)
Then buat apa2 yang patut, sampai maghrib takde apa2 yang produktif dilakukan..
Dah malam sikit baru ada mood nak study (lepas perut lapar dan diisi dengan sangat penuh)
Plus waktu lunch tadi minum 2 sachet nescafe,, tu yang segar sangat..
Bacalah Biology ni~
In the middle, rasa nak blogging pula~
Hence, tersinggahlah I kat sini.. (whatever)
Dalam situasi asal boleh ni, sedang cuba mengoptimumkan pembelajaran,,,
Boleh, 4.0 Insyaallah..
Like a friend of mine said: "Gayah boleh punya!!!"

SITUASI ASAL BOLEH NI

Bolehla :-]

Yang ni appear better :-)

This one is messy :-D

Friday, May 11, 2012

Syukuri Apa Yang Ada

Alhamdulillah, satu lagi hari dah berlalu..
Hmm.. after beberapa ketika waiting anxiously for semester 01 result to come out, finally biggest secret dah keluar..
As expected, tak bagus mana pun..
Memang kena basuh dengan Miss Jenny, our programme coordinator..
Yelah, how could sponsored students dapat such result kan..
Cuak tak payah cakap lah..
Nak berdiri pun tak kuat..
Tapi after dapat result lega..
Walaupun teruk tapi sekurang-kurangnya masih ada kesempatan untuk perbaiki..
Ada terasa nak cakap sedih, dan kongsi dengan orang lain..
Tapi bila tengok kawan2 pun sama sedih, diamkan jelah..
Yelah, kita kena bersyukur kan..
Mungkin kita rasa kita teruk tapi kita tak tahu apa yang orang lain rasa..
Daripada duduk bersedih, lebih baik fikirkan strategi untuk dapat result yang meletup kan..
So, kami dah buat polisi (I paksa Izzy, Fatiha n Yuyu terima sebenarnya)
Nak tak nak mereka kena terima untuk kebaikan bersama..
Heheh..


Gambar tanpa motif??? (actually cover facebook baru)

Wednesday, May 9, 2012

Jutaria Millionaire

Alhamdulillah, minggu ni dah sampai ke tengah-tengahnya..
Since for this second semester, Wednesday got only 1 class and Thursday is research day (off day), kami prefer main2 lah untuk release tension tengah minggu..
Hence, dengan baik hatinya Izzy beli a set of Jutaria Millionaire dekat Greenway Centrepoint..
The price is about RM4+- lah..
Nak main petang mereka semua pulun tidur so kami mainlah malam..
And the rank for today's game:
1. Fatihah
2. Yuyu
3. Me
4. Izzy

Kesian juga kat Izzy since this is the first time for her to play this game and she is the first who claimed herself bankrupt..
Btw, tadi kami lunch di Oldtown..
Ugh,,, gov. tax is 6%:acceptable
Service charge 10% is totally unacceptable..
Tapi pricing for the menu ok lah..
Whatever it is, praise to Allah for another day in the world :-)

Audit

Taksir

The Best Stalker of The Day

Harini, something happened yang made me senyum sampai ke telinga.. hahah..
Guess what, I've revealed the identity of someone that I starred since my first month at KBU..
It is quite dangerous for me to post the name here, as nobody knows if he would google himself and found this post..
So, I would mention him as TY.. |hahah|

Monday, May 7, 2012

Classy Class

Hidup perlu dihayati..
Bukan sekadar untuk kepuasan diri sendiri tapi sebagai landasan membina tembok dalam diri..
So, here's the story of myself today, trying to continue my life path in the best way I could..

Since harini ada session untuk May Intake 2012 conducted in our class (so-called the best class exist in KBU International College), we have to move to B606, a classy and not-so-conducive class for a long-awaited Biology lesson..
New subject, Protein Synthesis.. (agak complicated la)
Tapi overall,, ok lah kan daripada tak faham langsung..
Tak payah la cerita panjang sangat since a picture can tell us thousands of stories :-)

Fatihah, my favourite tongue enemy

Yuyu & Izzy, my bed joker

Some expression will spice up mood, huh?

Look serious *aren't they?*

An 'actor' versus an 'angle'

Smile*

Aliah & Alin *zzz

Hopping Yuyu

Study pretender *failed

Mengapa mungkin?

Ok, this post untuk clearkan apa tentang previous post- Peringatan Kepada Pembuat Dasar..
Extra reading assignment untuk my Malaysian Studies..
Actually, while reading all those stuff, which was written years before I born, that part really make me think..
What is happening here, in Malaysia..
After several 'perang facebook' with my friends, something came across my mind..
I don't know why people spend their time all the way to join some so-called assembly..
Some group support them (quite a large number of them actually)
At the same time, some people from that group want Islam to be fully practiced in the country..
Isn't it better for them to express what they want to in a better, harmonious condition?
Everybody wants the best for the country..
However, the target for one's life is Hereafter..

Maka demi Tuhanmu (wahai Muhammad)! Mereka tidak disifatkan beriman sehingga mereka menjadikan engkau hakim dalam mana-mana perselisihan yang timbul di antara mereka, kemudian mereka pula tidak merasa di hati mereka sesuatu keberatan dari apa yang telah engkau hukumkan, dan mereka menerima keputusan itu dengan sepenuhnya.
(Al-Nisa': 65) 
 I don't want to point anybody, right or wrong..
What I wanted to criticize is why does people keep on arguing about something inappropiate in an inappropiate way?
Maybe for some people who joined the occasion, it is a right path to say out loud your opinion..
However, from what I saw, people are doing that to condemn other party, and saying that there are in the right path..
Showing flags of their political believes, doesn't seem to change the country to a better way, but to promote their vision of future country..
Somehow, patriotism is easier said than done when people want to have benefit but never think of how benefit actually rely on them..
Think..
I love Islam first, I love Malaysia then..

Peringatan Kepada Pembuat Dasar

Dipetik daripada buku 'Pertentangan Islam dan Sekular' tulisan Dr. Yusuf al-Qardhawi


Seseorang Muslim yang menerima sekular-walaupun dia hanya sebagai seorang penganut sekular yang sederhana sekalipun- adalah berada di pihak yang menentang Islam, khususnya dalam perkara yang berkaitan dengan berhukumkan syariah yang dibawa oleh Kitab Allah dan sunnah RasulNya.
Seorang Muslim yang menerima Sekular, atau menyeru kepadanya- walaupun dia bukan seorang Atheis yang menolak kewujudan Allah, mengingkari wahyu dan hari akhirat- mungkin Sekularnya itu akan membawa kepada kufur yang nyata. Wal iyazubillah. Ini disebabkan dia telah mengingkari perkara yang diketahui daripada agama secara jelas seperti pengharaman riba, zina, meminum arak, ataupun kewajiban zakat, melaksanakan hudud atau yang selainnya daripada perkara-perkara qat'ie diijmakkan oleh umat, juga disabitkan secara mutawatir yang diyakini dan tiada keraguan padanya.
Bahkan seorang Sekular yang menolak prinsip berhukum dengan syariah daripada asasnya, hanyalah Islam dari sudut namanya sahaja sedangkan dia sebenarnya telah terkeluar daripada Islam secara yang diyakini dan dia wajib diminta bertaubat, dihapuskan keraguan daripadanya dan ditegakkan hujah kepadanya agar dia kembali semula kepada Islam. Kalau tidak maka mahkamah boleh menghukun murtad terhadapnya dan pengambungan dirinya dengan Islam ataupun dilucutkan daripadanya gelaran sebagai seorang Muslim. Dia mesti dipisahkan daripada isteri dan anak-anaknya dan dijalankan ke atasnya hukum orany yang murtad dan terkeluar daripada agama dalam kehidupan di dunia dan selepas kematiannya. 
 

Thursday, May 3, 2012

Cleaning In Progress

Ok, now its about membersihkan hati & menjadikannya lebih bercahaya..
This is actually summary dari apa yang I baca dalam blog saranaibadah..


Satu yang sempat dipetik dari post tersebut ialah:


Seperti yang di jelaskan oleh Ibnul Qayyim Al-Jauziyah : “Barang siapa yang menginginkan hati yang bersih, hendaklah ia lebih mendahulukan Tuhannya ketimbang syahwatnya. Karena hati yang 'terpaut ' oleh syahwat tertutup dari Allah sesuai dengan kadar 'Keterpautannya' dengan syahwat itu. Hati adalah ' wadah' Allah di atas bumi-Nya. Maka hati yang paling di cintainya adalah yang lebih 'tinggi' ( kadar kesuciannya) lebih keras ( kuat ) dan lebih bersih. Jika hati itu di beri makan dengan ' dzikir' , di siram dengan tafakkur dan di bersihkan dari cela , ia akan ( mampu ) melihat berbagai keajaiban dan akan di ilhami oleh hikmah “


So, yang boleh I rumuskan kat sini ialah ada 3 cara untuk bersihkan hati..

1. Banyakkan berzikir.
2, Banyakkan bertafakkur.
3. Membersihkan diri dari dosa @ bertaubat.

Sememangnya memang susah untuk melakukan sesuatu tanpa keazaman yang kukuh... Same goes to me.. I am trying to keep myself on track, istiqamah for every good deeds and becomes a good muslimah.. Deep inside me, I really need Allah to show me His guidance.. Allah Have Mercy, soon Insyaallah everything will be okay :-)

Changing,, is it possible??

New semester dah mula pun..
I came with a new aim,,, untuk achieve 4.0!!
hahah,, sounds impossible but,, NOTHING IMPOSSIBLE..
So, in order untuk dapat empat beradik tu, I planned to chenge my lifestyle..
Tak boleh nak laid back sangatlah dik!!!
First,,, tukar surrounding...
Hmm... this photo after several days punya makeover so dah agak messy la sikit..

After tapi dah messy

Before

Can notice the changes???
1. New bedsheet yg lebih ceria & kondusif untuk belajar (warna hijau & kuning macam Maths Department)
2. Katil yang dulu tepi dinding ditukar dengan meja. Supaya taklah rasa isolated sangat dalam bilik ni.
3. Ada kipas!!! Tu Izzy punya,, tapi sebab my area sangatlah tak dapat moving air,, kami pasang.

Ok, surrounding dah baik punya, kita kena tukar attitude pulak..
Kenapa?? Sebab in my opinion, I can't survive inthe dirst semester because I played too much..
So, during the holiday I pun dengan penuh semangat dan keazaman arrange routine schedule.. Hahah.. Sangat cantik punya.. Setakat ni,, dipatuhi lah juga..
Tapi taklah sangat sebab study baru mula sikit2 kan.. 
So, here it is:

My Schedule

So,